Timeline odpira novo FB poglavje

Naj vam nič ne uide! Zapišite svoj mail in tedensko
boste v e-nabiralnik dobili povzetek člankov na strani.

predstavitev največje novosti modrega omrežja

28. 09. 2011Vauuu! To je praviloma prva reakcija, ko se vam namesto starega, nepreglednega FB zidu odpre novi timeline. Tudi druga reakcija je pričakovana - hoteli ga boste pokazati vsem. Za Facebook je uvedba novega sistema prikaza vašega bivanja na FB novo poglavje, za vas pa kar celotna zgodba lastnega virtualnega življenja.

Timeline je najpomembnejša novost, ki je bila predstavljena prejšnji teden na konferenci F8. Gre za najboljši dokaz, da internet res dokaze hrani. In da jih Zuckerbergovi algoritmi hudimano dobro sortirajo. Gre za ogromen album vaših slik, filmčkov, misli, reakcij. Vse zmage, porazi, ljubezni in kar je še vmes. Facebook vas pozna v dušo ;)

Začnimo pregled novosti čisto na vrhu, kjer bo navdušenje (in pri mnogih pravo travmo katero sliko izbrati) požela fotka naslovnice. Takoimenovan cover photo, ki krasi vrh vašega novega profila. Glede na predvidevanja in tradicijo, bodo kmalu oblikovno zasebnim profilom sledili tudi javni FB profili je pričakovati, da bo funkcija kmalu deležna prostitucije v obliki oglasnih benerjev. Ampak to je že zgodba za drugi zapis.

Ena od poglavitnih nadgradenj v primerjavi s starim zidom je lahkotnost in preglednost brskanja po časovni premici. Na starem profilu je bilo nemogoče najti stare zapise in fotografije. Ali pa smo za to porabili več kot en prešprican termin za malico. Sedaj je sprehajanje po zgodovini urejeno enostavno. Zgoraj desno vas čakajo letnice, kjer se z enim klikom preselimo za nekaj let v FB preteklost.

Poleg osnovnih podatkov (ki jih seveda lahko primerno zaščitite pred nepovabljenimi zijali) imate hiter dostop do zbirke prijateljev, aktualnih fotografij, mape vaših check-inov in spiska priljubljenih FB strani.

Če pogled še nekoliko razširite se pred vami odprejo tudi najbolj pogosto uporabljene aplikacije, vaši zapisi (notes), spisek naročnikov na vaše objave in lista ljudi, ki jim sledite sami. Vse te bližnjice si lahko preuredite po mili volji in potrebi. Primerno za vse zagrizene FB kmetovalce in ostale zasvojence z appi in igricami.

Sam sem bil predvsem impresioniran nad geografskim prikazom FB places, kjer lahko na zemljevidu prebrskamo kje smo se potepali in kaj smo tam počeli. Sicer sem zadnje čase bolj navdušeni uporabnik geolokacijskega omrežja FourSquare, a me je pri tem prikazu zasrbelo, da bi spet začel uporabljati FB Places. Je fletno brskati za nazaj. Kot s prstom po zemljevidu.

Pohvalna je tudi uporaba lebdečega vmesnika za objave, ki nam sedaj sledi na vrhu profila, ne glede kako globoko v zgodovino smo odklikali. Še ena novost - objave lahko pišemo za nazaj - recimo, da bi radi naložili fotografijo vaše valete (saj ne, da bi vas na njej kdo res prepoznal) ali pa morda zapisali stavek, ki je datiran v preteklosti. Enostavno spremenite datum pri objavi in ta se bo zapisala na časovni premici. Maksimalni dovoljeni skok v preteklost je dan vašega rojstva. Da ne bi slučajno kdo dobil želje po spremembi toka 2. svetovne vojne ;)

Dodane so tudi posebne rubrike, ki zajemajo najbolj pomembne mejnike v vašem življenju. Če ste dobili novo službo, diplomirali, služili domovini, dobili potomca, domov pripeljali novega domačega ljubljenčka, imeli smrt v družini, se preselili, kupili hišo ali stanovanje, dobili sostanovalca, se polomili, imeli operacijo, dobili nagrado, se naučili novega jezika, dobili vozniško dovoljenje in za konec sem prihranil verjetno za Slovence najbolj dobrodošlo kategorijo vpisa - nakup novega avtomobila :D

Seveda me je gnala radovednost na sam začetek moje Facebook zgodbe. Verjetno se še spomnite, ko je pred časom krožila po FB spam aplikacija, ki je obljubljala prikaz vašega prvega posta. No, sedaj je vaša prva objava le nekaj klikov po timeline-u strani. Sam sem bil presenečen nad mojim prvim statusom. Zapisan je bil nekaj ur po prijavi na Facebook, 29. avgusta 2008. Stari ljudski rek o zarečenem kruhu še kako drži ;)

Zanimivo je, da takrat funkcija "like" sploh še ni obstajala. Zdaj lahko pritisnem lajk za nazaj.

To je le hiter vpogled v nov izgled zasebnih profilov. Facebook je temeljito nadgradil svojo platformo. Zna biti hudo zanimivo dopolniti manjkajoče vsebine, naložiti orumenele fotografije iz otroštva, dopolniti analogno zgodovino in si narediti digitalni dnevnik našega življenja. Brez skrbi, z novimi nastavitvami varnosti ga zlahka skrijete pred nepoklicanimi očmi ostalih ljudi.

Aha, če novega Timeline-a še nimate, potem ga vključite tukaj. Pozor: ko boste enkrat vklopili nov pogled, poti nazaj več ni. Preverite kako lahko uredite varnostne nastavitve tukaj.

Toda na mestu je vprašanje: je modro pustiti svojo celotno življensko zgodbo modremu Mark Zuckerbergu?Follow Me on Pinterest

Hvala za prebiranje mojih glasnih razmišljanj in rešitev o poslovnem komuniciranju na Facebooku in ostalih družabnih omrežjih. Če vam to ni dovolj vas povabim na kavo ;)
1

1